Werkelijkheid of waarheid

Share

Fictie of geen fictie (… wat is eigenlijk verzonnen?
Laatst liep ik tijdens het uploaden van mijn E-boeken tegen een beperking aan die ik niet snapte.
Ik moest de zogenaamde BISACs invullen. BISAC staat voor Book Industry Subject and Category en is een term die gebruikt wordt om boeken in de online wereld in categorieën in te delen, zodat ze makkelijker vindbaar zijn voor kopers en lezers.

Ik vind dat altijd heel lastig voor mijn boeken, want onder welk genre vallen ze eigenlijk? Zijn het historische romans? Niet alleen, want het speelt voor de helft in het heden. Zijn het spirituele romans? Tuurlijk, reïncarnatie is een spiritueel onderwerp voor de meesten, maar als ik aan spirituele boeken denk, komen niet onmiddellijk mijn eigen boeken in mijn gedachten. Is het drama? Yeah sure, maar om het nou als genre drama te bestempelen, dat is veel te algemeen.
Spannende elementen heeft het zeker ook, occult… hmmm… Avonturenroman klikt ook, maar dat is het ook absoluut niet alleen. Anyway, ik vind het altijd zoeken.

Daarbij komt ook nog dat mijn boeken geïnspireerd zijn op ware ervaringen, dus complete fictie is het niet. Alles dat in het verleden speelt gaat over mijn eigen herinneringen (dus non-fictie) en in het heden is mijn verhaal ingekleurd met fictie. Reïncarnatieroman is nog geen term bij de BISACs, dus… een mengelmoes van van alles dan maar.

JelleTas mijn vehaal Werkelijkheid-of-waarheid?Ik had al een aantal fictie categorieën aangevinkt en wilde daar nog een aantal non-fictie aan toevoegen. En dat kon dus niet.

Oké… Weird…

Wat is eigenlijk de betekenis van fictie en non-fictie? “Fictie is een verhaal of tekst, dat niet op de werkelijkheid is gebaseerd. Het wordt geschreven vanuit de fantasie van de schrijver. Het tegenovergestelde van fictie is non-fictie. Hierbij is het verhaal wel (grotendeels) op feiten gebaseerd.”

Maar hoe beschouwen we de werkelijkheid? En wat als er voor jou dingen werkelijk zijn, die in de beleving van iemand anders volkomen onwerkelijk zijn? Wanneer kun je iets als werkelijk beschouwen? Mijn filosofische geest schiet uit de startblokken. Ook trouwens al aardig wat ervaring mee in een vorig bestaan (Andromedos, jonge filosoof in het klassieke Griekenland), wie weet wordt zijn verhaal ook ooit een boek. Maar goed, dat helpt niet echt om op dit moment de juiste codes in te vullen.

Zucht… en weer hokjes, beperkingen. Gelukkig heeft mijn schrijversbrein die niet. Die laat zich niet tegenhouden door tegenstellingen. Die denkt gelukkig in polariteiten, twee (of twintig) kanten van dezelfde medaille. Alles kan tegelijkertijd bestaan. Non-fictie – fictie, ‘werkelijkheid’ – ‘verzonnen’, alles krijgt moeiteloos een plek in hetzelfde boek.

Voor mij geldt er maar één criterium: is het waar? En mijn boeken zijn zo waar als maar kan.

Ik ging uiteindelijk dan maar voor de Fictie BISACs met als hoofdcategorie Fiction/ Action & Adventure. Dat is in ieder geval waar mijn boeken over gaan, avontuur.

And a hell of an adventure it is, dit absurde, onwerkelijke, waarachtige, Big Adventure of Lifetimes!

Foto: Anoeska Vermeij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *