Legacy

Share

“What is a legacy? It’s planting seeds in a garden you never get to see.”

Deze zin uit de musical Hamilton van Lin Manuel Miranda raakt me iedere keer als ik hem hoor. 

Hamilton vertelt het verhaal van een van de founding fathers of America in de vorm van een musical, voornamelijk in rap. Mocht je hem nog niet gezien hebben, hij staat op Disney channel en is werkelijk briljant! 

Ik hou van briljante creaties. Ze geven me het gevoel dat het leven toch werkelijk ergens goed voor is. Vooral op het gebied van woorden en storytelling kunnen dingen mij soms tot tranen toe roeren of me plezierige rillingen langs mijn ruggengraat geven. Hamilton zit daar bomvol mee. 

Founding father

De hoofdpersoon, Alexander Hamilton is een wees als hij zonder een cent op zak aankomt in New York. De revolutie tegen de Engelsen staat op het punt van uitbreken en Hamilton is eager om zijn rol in de geschiedenis te spelen. 

“Hey yo, I’m just like my country
I’m young, scrappy and hungry
And I’m not throwin’ away my shot” 

Hij speelt een belangrijke rol als de rechterhand van generaal George Washington in het definitief verslaan van de Engelsen en het opstarten van ‘het experiment’ Amerika. Maar zijn belangrijkste innerlijke motivatie is het achterlaten van een persoonlijke legacy. 

Legacy

Ikzelf heb die behoefte niet op die manier, maar het idee dat na mijn dood mijn woorden nog gelezen kunnen worden tot generaties na mij, raakt mij wel. Als ik denk aan alle grote schrijvers in de geschiedenis van wie we nog steeds de boeken kunnen lezen en in de door hen gecreëerde werelden kunnen stappen, dan is dat iets waar ik onnoemelijk dankbaar voor ben. En het idee dat er ook na het einde van dit leven van mij zoiets overblijft geeft me een heel bijzonder gevoel. In ieder geval is er een hele trilogie, hopelijk komt er nog veel meer bij, maar ik laat nu al een echte legacy achter. 

“You have no control. Who lives, who dies, who tells your story.” 

Een zin die regelmatig terugkomt in Hamilton. Maar wat als je die controle voor een deel wel hebt? Ik ben in staat geweest om van mijn eerdere leven als Tas het verhaal te vertellen. Ik kan mijn eigen dood herinneren én ik heb het voorbij de sluiers van de tijd kunnen brengen. Ik ben daar ongelofelijk dankbaar voor. 

Who tells your story?

En met het verhaal van de Rode trilogie vertel ik voor mijn gevoel eigenlijk ook een beetje jouw verhaal. Want ook jij leidt jouw Adventure of Lifetimes. Ook jij hebt zoveel prachtige stories in het web van je rode draden liggen. Misschien is het niet voor iedereen om die draden te kunnen volgen, maar weet in ieder geval dat achter de sluiers de prachtigste levensverhalen liggen. Stories die ergens nog steeds doorklinken in je bestaan nu. 

“What is a legacy? It’s planting seeds in a garden you never get to see.” 

Maar wat als je die tuin wél kunt zien. Wat als jíj die tuin bent? Wat als jij het resultaat bent van alles dat je eerder geleefd hebt? 

Ik weet nu hoe mijn huidige leven voortborduurt op wat ik in mijn vorige bestaan als Tas heb meegemaakt, maar dat was ook zo geweest als ik me er niet bewust van was geworden. Net zoals dat geldt voor zovele andere levens die ik geleefd heb. Net zoals dat geldt voor jou, of je nu herinneringen aan vorige levens hebt of niet. 

Jíj bent jouw eigen legacy en je creëert met je leven nu die voor je toekomstige zelf. 

Let’s make sure it’s a good one! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *